Cada vegada més Ajuntaments estan compromesos amb la participació ciutadana i decideixen impulsar pressupostos participatius.
Davant d’aquest repte, molts consistoris s’obsessionen en aconseguir altes quotes de participació en la votació, quan la participació és un procés que va més enllà de marcar una x en una casella.
Et donem algunes pistes per tal d’afrontar amb èxit un procés de pressupostos participatius.
1.La votació és la cirereta del pastís. La participació és un procés que requereix una preparació exhaustiva des de les primeres fases. La votació dels projectes és el clímax, però abans cal una bona introducció.
2.El moviment es demostra caminant. Els municipis que assoleixen quotes més altes de participació en les votacions són els que porten més anys organitzant pressupostos participatius. Com diu la cita, “un viatge de 10.000 kilòmetres comença amb la primera passa”. La participació és un viatge llarg de millora contínua. És Ítaca.
3.La participació no apareix per generació espontània. Al contrari, s’ha de buscar, motivar i mimar mitjançant la transparència i la comunicació.
4.La clau d’unes bones propostes és una bona diagnosi. Si la ciutadania no participa a l’hora d’identificar les necessitats, com volem que participi a l’hora de trobar-hi solucions?
5.La participació fracassa perquè no es compleixen les expectatives, siguin de l’organització, siguin dels participants. Un procés participatiu comença quan tothom té clar d’on se surt, i on es vol arribar.
6.La participació no és una arma electoral. Fer oposició de desgast de la participació ciutadana és irresponsable. La participació ciutadana és responsabilitat de tots, i l’oposició ha de contribuir a impulsar-la. Qui sap, potser d’aquí uns anys, els partits de l’oposició estan al govern. El karma existeix.
7. Cal donar protagonisme als protagonistes. El disseny del procés de participació ha de ser participatiu. Els ciutadans han d’estar presents des del seu inici, no només el dia de la votació.
8.Informar per participar. La base d’una participació efectiva rau en la informació de qualitat. Si volem que la ciutadania participi, hem de generar informació clara i precisa. L’opacitat informativa implica desmobilització.
9.La participació és assaig-error. Cada procés participatiu s’ha d’avaluar i extreure pautes de millora per incorporar a la següent edició.
10.Empoderar el grup motor. L’alcaldia o regidoria de torn no mobilitzarà la ciutadania. És necessari empoderar un grup motor de ciutadans provinent del teixit associatiu i de diferents edats per tirar del carro dels pressupostos. Qui té força, aixeca pes.
11.La clau és la segmentació. A l’hora d’informar sobre el procés dels pressupostos és necessari segmentar per públics (gent gran, joves, comerciants, escoles, etc) i adaptar el missatge a cada públic.
12.Donar veu a la ciutadania mai és un fracàs. Al contrari: ho és no organitzar processos participatius o no repetir-los.
Si necessites suport a l’hora d’organitzar uns pressupostos participatius, contacta amb nosaltres. Posem la nostra experiència al teu servei i al de la ciutadania.